Anuntul Comisiei Europene: Firmele mici si mijlocii din Romania vor avea fonduri UE suplimentare printr-o axa speciala in POR

Firmele mici si mijlocii din Romania vor beneficia de fonduri europene printr-o noua axa dedicata lor, care se va crea in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, a declarat, luni, comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu, intr-un interviu acordat HotNews.ro.

euro ueEa a mentionat ca aceasta a fost solicitarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, iar  Comisia Europeana o agreaza, pentru ca Romania sa nu piarda bani europeni prin dezangajare automata, in conditiile in care POR 2014-2020 are rata de absorbtie efectiva sub 1%. Astfel, se spera ca rata de absorbtie sa creasca datorita IMM-urilor, care au performat mai bine decat primariile si celelalte autoritati locale in cheltuirea banilor europeni.

„In privinta Romaniei, intr-adevar sunt intarzieri, am avertizat in nenumarate randuri autoritatile romane, riscul de dezangajare la inceputul anului a existat doar la Programul Operational Regional (POR 2014-2020), deci riscul de a pierde bani, si am adoptat impreuna cu autoritatile romane un plan de actiune. Dansii au inaintat Comsiei o solicitare de schimbare a POR, pentru a evita sau macar a reduce riscurile de pierderi de bani, dar implemenarea acestui plan de actiune este 100% in responsabilitatea statului roman. Noi vom modifica POR in sensul solicitat de autoritatile romane, de a crea o axa speciala pentru IMM, este domeniul care merge cel mai bine, in domeniul competitivitatii, de asemenea, si in utilizarea mai mare a instrumentelor financiare.

Ni s-a solicitat extinderea ariei de eligibilitate in mai multe domenii si acum sa vedem, suntem in septembrie, vom vedea la finalul anului daca prin aceste masuri vom reusi sa reducem sau chiar sa evitam pierderile. De asemenea, acordam mai multa asistenta tehnica atat autoritatilor nationale cat si celor locale pentru a le ajuta sa realizeze proiecte mature de calitate si a nu se pierde banii”, a declarat Corina Cretu.

In 23 august, Guvernul a decis trecerea Programului Operational Initiativa pentru IMM-uri de la Ministerul Fondurilor Europene la Ministerul Dezvoltarii Regionale si transformarea acestuia in axa prioritara in cadrul POR 2014-2020, pentru a lua bani din POR pe fondul slabei cheltuiri a fondurilor UE de aici.

Astfel, firmele mici si mijlocii vor avea la dispozitie inca 150 de milioane de euro sub forma de credite bancare cu garantii europene, in conditii avantajoase, printr-o suplimentare de buget la Programul Operational Initiativa pentru IMM-uri.

In aceste conditii, POIIMM va ajunge la o alocare totala de 250 de milioane de euro, prin mutarea fondurilor de 150 de milioane de euro aici de la anumite axe ale Programului Operational Regional 2014-2020, a anuntat, la finele saptamanii trecute, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Echipa de consultanta ADAL CONSULT va fi concentrata si perioada urmatoare asupra acestui subiect, pregatind pentru cei interesati cele mai la indemana instrumente pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile destinate oamenilor de afaceri din tara noastra.